Download Joomla Templates by Host Reviews

Duaal leren

Sinds drie jaar biedt onze school ‘duaal leren’ aan binnen de richting Haarzorg. Maar wat is dit precies? We lieten een leerling uit 5 haarzorg duaal (Dicle Gül) aan het woord.

Wat is duaal leren?

Duaal onderwijs is een onderwijskundige term om aan te duiden dat een student leren en werken combineert. Bij duaal leren leer je dus vaardigheden in de school én op de werkvloer. Je brengt minimaal 23 uur per week door op de werkvloer, krijgt een leervergoeding en bouwt in beperkte mate socialezekerheidsrechten op. Je ouders hebben bovendien nog recht op kindergeld. Als je slaagt voor een duale studierichting, behaal je het getuigschrift van de studierichting Haarzorg. Na het zevende jaar kan je het diploma secundair onderwijs behalen.

Waarom heb jij voor duaal leren gekozen?

Ik heb voor duaal leren gekozen omdat ik graag werk. Voor mensen die graag snel van het beroepsleven proeven, is dit systeem ideaal. Hoewel het bij momenten zwaar is, zou ik het toch aan iedereen aanraden aangezien je door deze werkervaring jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt onmiddellijk na je studies.

Hoe ziet jouw werk/schoolweek er zoal uit?

Ik ga twee dagen per week naar school en krijg dan algemene vakken. De rest van de week werk ik in een kapsalon. Omdat ik op zaterdag werk, ben ik maandag thuis.

Wat vind jij de grootste troeven van duaal leren? Waarom zou je medeleerlingen aanraden om voor duaal leren te kiezen?

Net zoals andere leerlingen ga ik naar school waardoor ook ik nog geniet van de schoolvakanties. Daarnaast ontwikkel ik op mijn werkplek vaardigheden die later goed van pas komen waardoor ik me klaar voel voor de arbeidsmarkt. De grootste troef bij duaal leren is dat ik daarnaast ook geld verdien.

Wat zijn de struikelblokken bij duaal leren volgens jou? Wat loopt nog moeilijk of wat vind jij moeilijk binnen dit traject?

Het grootste nadeel aan duaal leren is dat ik echt moe ben van het werken. De dagen dat ik niet op de schoolbanken zit, werk ik van 9 tot 18 uur. Dit is vaak zwaarder voor mij dan op de schoolbanken te zitten.